Home > Transportbilar & Pickups > RANGER > Funktioner > Förarhjälp

Körupplevelse

Ford Ranger har länge var en av de hårdast arbetande pickuperna på marknaden. Nu finns den med en ännu längre lista av intelligenta tekniker som gör den till en av de smartaste också.

Farthållare som kan anpassas automatiskt

Med den Adaptiva farthållaren väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet håller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt.

Uppsikt framåt med Forward Alert

Systemet är utformat för att varna dig om du råkar komma för nära fordonet framför dig och kan på så sätt hjälpa dig att undvika en olycka. Sensorn fram i nya Ranger känner av fordon som kör långsammare i samma fil och varnar både med ljus och med ljud om de snabbt närmar sig. Om du inte reagerar utan fortsätter att närma dig det andra fordonet börjar nya Ranger ladda upp och öka nödbromsassistansens känslighet så att bromsarna, även om de bara trycks ner helt lätt, automatiskt tillämpar mer bromskraft så att bilen bromsar in snabbare.

Ford Ranger with Forward Alert
Ford Ranger Electronic Shift-On-The-Fly

Valbar 4x4

Välj 4x2 för vanliga körförhållanden och 4x4 (High Range) för vägar i dåligt skick och grusvägar. Är underlaget riktigt utmanande väljer du 4x4 (Low Range). Med hjälp av eldrivna Shift-On-The-Fly kan du växla mellan 4x2 och 4x4 High Range medan du kör.

Ett avancerat system som hjälper dig hålla filen

Om du råkar börja glida ur filen, blir du genast varnad av filövervakningen (Lane Keeping Alert) som får ratten att vibrera och visar en synlig varning.

Ford Ranger - Sees the road signs you might miss

Ser de vägskyltar du annars kanske missar.

Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. En symbol för den aktuella fartskylten eller omkörningsförbudsskylten visas på instrumentbrädan och ändras varje gång du kommer in i en ny hastighetszon.

Gör att du ser bra utan att blända andra

Det automatiska helljuset är en praktisk hjälp vid nattkörning då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför så att du inte bländar andra förare. Därefter återgår funktionen automatiskt till helljus igen så att du får maximal sikt.

Ford Ranger- Auto High Beam. Helping you see, without dazzling others
Ford Ranger - Driver Alert. Time for a break?

Förarvarningen talar om när du håller på att bli trött

Trötthetsvarningen för förare (Driver Alert) övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.

Extra kontroll i nedförsbacke

Kontroll vid körning i branta nedförsbackar (HDC) är utformat för att reglera din hastighet nedför vid terrängkörning utan att du ens behöver röra vid bromsen eller gasen och den fungerar både när du kör framåt och bakåt.

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen (Hill Start Assist) hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2-3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Kontrollfunktioner som anpassar sig till din last

Lastanpassningskontrollen (Load Adaptive Control, LAC) justerar den elektroniska stabilitetskontrollen efter totalvikten på den last som din bil är lastad med. Det garanterar kontroll och stabilitet oavsett om bilen är tom eller fullastad.

Ford Ranger with gas canister cargo
Ford SYNC with Emergency Assistance

Ford SYNC med räddningstjänst

Nödassistans (Emergency Assistance) är en viktig och potentiellt livräddande del av Ford SYNC. Om olyckan trots allt skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en Bluetooth®-sammankopplad och uppkopplad mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om det skulle behövas. Systemet ger viktig information, till exempel GPS-koordinater, även om du är medvetslös.Ford Emergency Assistance

Top