Förarassistans

Anpassa efter förutsättningarna
Med valbara körlägen kan du skräddarsy din Tourneos prestanda genom att välja bland fem tillgängliga körlägen: Normal, halka, lera, bogsera och EcoMode för maximal effektivitet. Systemet justerar olika inställningar för att optimera prestandan efter förhållandena. Dessa omfattar gasrespons och styrkänsla samt växlingsbeteende på bilar med automatlåda.
Håller dig inom hastighetsgränsen
Tourneo Custom har systemet Intelligent hastighetsbegränsare, som är utformat för att förbättra din farthållningskontroll så att du kan koncentrera dig på vägen. Först känner skyltscanningskameran (Traffic Sign Recognition) automatiskt igen den aktuella hastighetsbegränsningen (när den är aktiverad), sedan reglerar systemet automatiskt bilens högsta tillåtna hastighet efter den gällande hastighetsgränsen.
Farthållare som kan anpassas automatiskt
Med den adaptiva farthållaren (Adaptive Cruise Control) väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet bibehåller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt.
Låt din Tourneo sköta parkeringen
Att parkera på en livlig gata eller i ett trångt utrymme kan vara svårt. Men aktiv parkeringshjälp gör det lättare än du någonsin trodde var möjligt. När systemet är aktiverat kan det identifiera ett lämpligt vinkelrätt eller parallellt utrymme och sedan styra in dig. Allt du behöver göra är att bromsa eller gasa enligt anvisningarna. Tekniken kan till och med styra ut dig ur en parkeringsplats när du vill ut på vägarna igen. 
Teknik som ser det du inte kan se
Döda vinkelövervakningssystemet använder radarsensorer för att upptäcka fordon som kan vara dolda i din döda vinkel. De sitter på bägge sidor av din Tourneo Custom och varnar dig med en orange lampa som syns tydligt i backspegeln på förarsidan.
Upptäcker fordon som du annars kan missa
Systemet varning för korsande trafik är en del av döda vinkelövervakningssystemet. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Funktionen tänder dessutom en lampa i sidospegeln (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning), och visar samtidigt en varning på bildskärmen.
Håller dig inom hastighetsgränsen
Tourneo Custom har systemet Intelligent hastighetsbegränsare som är utformat för att förbättra din farthållningskontroll så att du kan koncentrera dig på vägen. Först känner skyltscanningskameran (Traffic Sign Recognition) automatiskt igen den aktuella hastighetsbegränsningen (när den är aktiverad), sedan reglerar systemet automatiskt bilens högsta tillåtna hastighet efter den gällande hastighetsgränsen.
Bekymmersfria U-svängar
Tourneo Custom har en svängradie på endast 11,6 meter, vilket är imponerande för ett fordon i den här storleken. Det gör det enklare att köra i stadsmiljö där man ofta parkerar, hämtar och lämnar av.
Övervakar din riktning
Tillsammans med igenkänning av vägmärken är varning för körning åt fel håll utformad för att ge visuella varningar och ljudvarningar om du passerar en skylt för enkelriktning och för att varna dig om du kör åt fel håll längs en väg (endast tillgänglig på två marknader).
Fartkontroll som kan anpassas automatiskt
Med den adaptiva farthållaren väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet bibehåller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt. Forward Alert (framåtvarning) är en teknik som ingår i Adaptive Cruise Control och som är utformad för att varna dig om du kommer för nära bilen framför.
Ett avancerat system som hjälper dig att ligga kvar i din fil
Om du råkar börja glida ur filen, blir du genast varnad av körfältsassistansen (Lane Keeping Alert) som får ratten att vibrera och ger en visuell varning.
Extra kontroll vid start i backe
Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också praktiskt när du stannar och startar på hala ytor.
Driver Alert talar om när du börjar bli trött
Trötthetsvarningen för förare (Driver Alert) övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som kan ha orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet avtar ytterligare upprepas meddelandet i kombination med en signal.
Enklare och säkrare att backa
Trafikkoner, cyklar, låga murar ... backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en skärm som är inbyggd i mittkonsolen. Systemet visar allt sådant som du kan tänkas missa, men hjälper dig också att parkera, genom att den visar virtuella linjer som hjälper dig in i den smalaste av parkeringsplatser. Kameran aktiveras automatiskt när du lägger i backen.
Sensorerna gör det mindre stressigt att parkera
Avståndssensorer fram och bak hjälper dig att bedöma avståndet mellan ditt fordon och eventuella hinder runt bilen. När ett föremål upptäcks av sensorerna utlöses en ljudsignal som blir starkare ju närmare du kommer. Det finns även en visuell varning, en indikation på hur nära ett stillastående föremål befinner sig, som visas antingen på instrumentbrädan eller på flerfunktionsdisplayen beroende på ditt fordons specifikationer.
ENKLARE KURVTAGNING
Vridmomentfördelningen, Torque Vectoring Control, reagerar på vägytan 100 gånger per sekund. (Det är 33 gånger snabbare än en ögonblinkning.) Den här informationen används för att balansera effektfördelningen mellan de två framhjulen. Det ger maximalt grepp och skärpt hantering så att du får hjälp att hantera kurvor och ojämnheter i vägen.
Bakre luftfjädring
Tack vare bakre luftfjädring justeras systemet automatiskt för att bibehålla en konstant körhöjd, oavsett lastförhållanden. Det innebär att du får en mjukare färd oberoende av om du är ensam i bilen, har passagerare eller färdas i ett fullastat fordon.
Sidvindsstabilisering
Det här systemet hjälper dig att ligga kvar i din fil vid kraftiga och byiga vindar genom det elektroniska stabilitetskontrollsystemet som känner av när fordonet påverkas av sidvindar.
Upptäcker fordon som du annars kan missa
Systemet varnar för korsande trafik är en del av döda vinkelövervakningssystemet. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Funktionen tänder dessutom en lampa i sidospegeln (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning), och visar samtidigt en varning på bildskärmen.

Prestanda

Geofencing teknologi
Tourneo Custom Plug-In Hybrid är tillgänglig med geofencing-teknik, utformad för att lokalt förbättra luftkvaliteten. Fords laddhybridtransporter känner av när de kör in i en miljözon / lågutsläppszon och växlar då automatiskt över till el-körläge. Föraren kan också skapa individuella anpassade miljözoner för att minska utsläppen t. ex. nära skolor, i stadsområden och vid lagerlokaler. Geofence-modulen registrerar också information om endast el-drift inom områden med krav på låga utsläpp. Dessa uppgifter kan delas med myndigheter för att bekräfta efterlevnad inom lågutsläppszoner, vilket undviker risken för felaktiga böter och påföljder. När Tourneo Custom Plug-In Hybrid lämnar en kontrollerad zon, växlar den automatiskt över till det lämpligaste körläget för nästa etapp på resan.
Avancerad motorteknik
Tourneo Custom med en serie avancerade 2,0-liters Ford EcoBlue dieselmotorer är mer kraftfull och mer effektiv än någonsin tidigare. Med två olika drivlinor som ger upp till 185 Hk och ett vridmoment på 405 Nm kommer du garanterat hitta en som möter dina specifika behov. Vilken du än väljer lever varje motor även upp till de stränga utsläppskraven enligt Euro 6.2. Bilen finns även som en lätt hybridelbil för ännu bättre bränsleekonomi och minskade utsläpp.

De avancerade Ford EcoBlue 2-liters TDCi-motorerna är hållbara och pålitliga, med längre serviceintervaller på upp till 6 000 mil eller två år, beroende på vilken gräns som nås först. Komponenterna har dessutom formgivits för att kunna hålla längre utan underhåll, under förutsättning att de utsätts för normalt slitage.
Prestanda som uppfyller målen
Ford EcoBlue 2,0-litersmotor är en avancerad dieselmotor som uppnår de ultralåga Euro 6.2-utsläppsmålen. Målen uppnåddes genom införandet av avancerad katalytisk systemteknik. Och vi har uppnått allt detta utan att kompromissa med vare sig prestandan eller den övergripande körupplevelsen.
En vätska som avlägsnar föroreningar
Ett selektivt katalytiskt reduktionssystem (SCR) använder AdBlue®, en urea- och vattenbaserad vätska för att omvandla NOx-utsläpp i avgaserna till kväve och vatten. Ett partikelfilter tar sedan bort mer än 99 % av de fasta partiklarna i utsläppen från bilens avgassystem. För att fungera måste AdBlue®-tanken på din Ford EcoBlue 2.0-dieselmotor vara fylld med AdBlue®-vätska. Varningslampor tänds när vätskenivån blir för låg.
Använd mindre bränsle med Auto-Start-Stop
När du stannar vid ett trafikljus eller om bilen går på tomgång i en bilkö kan den här tekniken automatiskt slå av motorn (utan att avbryta strömförsörjningen till viktiga system som luftkonditionering, radio och Ford SYNC). När du är redo att köra släpper du bara upp kopplingen och lägger i ettan som vanligt, eller trampar ner gaspedalen om bilen är automatväxlad, så startar systemet igen. Auto Start-Stop1 är särskilt effektivt i stadskörning där bränsleförbrukningen kan sänkas med upp till 10 % (stadscykel).
Ladda ditt batteri mer effektivt
Till skillnad från traditionella system laddar det smarta regenerativa laddningssystemet (Smart Regenerative Charging) batteriet endast när det behövs, och undviker att göra det när du trycker på gasen. Det bidrar till att spara ännu mer bränsle och att minska utsläppen ytterligare.
SelectShift automatväxellåda
Motorerna med 130 hk och 185 hk finns båda med en ny sexväxlad SelectShift automatväxellåda. Det är standarddrivlinan i många olika karossmodeller och totalvikter och är utformad för att ge en smidig och avkopplande körupplevelse, speciellt i livlig trafik med många stopp. Om du föredrar att växla manuellt kan du göra det genom att använda växelspaken på instrumentbrädan. Växellådan gör det också möjligt att låsa växlar under mer utmanande körförhållanden, t.ex. på hala vägbanor eller i branta lutningar.
Viktig reseinformation
I datorns reseguide får du användbar information och statistik om antalet körda kilometer, bränsleförbrukning, hastighet och utomhustemperatur. Där hittar du även ”Avstånd till tom tank”, en uppskattning av hur långt du kan köra innan du måste tanka. Detta är särskilt användbart på långresor och när du vet att du ska köra till en avsides belägen plats.

Komfort

Nyckeln till en mer uppkopplad värld
Tourneo Custom finns nu med ett FordPass Connect-modem1. Systemet ger en mängd ovärderliga fördelar som upp till 4G LTE wifi2 för upp till tio enheter och uppdateringar av trafikinformation i realtid direkt till satellitnavigeringen i din bil. När det kombineras med FordPass-appen i din telefon kan du kolla om du kom ihåg att låsa dörrarna och även låsa och låsa upp dem på distans. Du kan till och med se var bil på en karta, så att du inte behöver oroa dig över att glömma var du har parkerat när du inte känner till omgivningarna
Sitt bekvämt på många olika sätt
Förarsätet är fullt justerbart, liksom ratten, så att du kan hitta din idealiska förarposition. Det finns även ett inbyggt armstöd, medan justerbart korsryggstöd och uppvärmda framsäten och elstyrt förarsäte finns som tillval. Därutöver finns möjligheten att anpassa till en konferenssittning genom att vrida den andra radens säten mot den bakre delen av bilen. På så sätt kan man konfigurera sätena i en mängd olika lägen för att t.ex. skapa det idealiska utrymmet eller maximera bagageutrymmet utan att behöva ta ut något säte.

Om du någonsin behöver mer än det vanliga lastutrymmet kan de andra och/eller tredje sätesraderna tas ut. På så sätt kan du arrangera om interiören så att du får precis ett så stort utrymme som du behöver.
Handsfree med SYNC 3
SYNC 3 är snabb och enkel att använda, med förbättrade röstkommandon och fler funktioner. Den nya kontrollpanelen har större knappar som underlättar användningen och 8-tumspekskärmen har nu samma "nyp-och-svep-funktion" som den som finns i smartmobiler och surfplattor, för en mer intuitiv navigering. SYNC 3 har nu också AppLink, Apple’s CarPlay och Android Auto för att visa din smartmobildata på pekskärmen.
Allt har sin plats
Det finns massor av sinnrika, täckta förvaringsutrymmen, bl.a. ovanför instrumentbrädan. Facket med lock har ett 12 volts eluttag, en extra ingång och en standard-USB-port.
Ett 150 watts, 250-volts eluttag mellan förarsätet och det främre passagerarsätet kan dessutom väljas som tillval.

Smarta inredningsdetaljer, som en täckt mugghållare, flaskhållare, fack under sätena för exempelvis portföljdatorer och mappar, papperskorgar i dörrarna och ett nervikbart bord som du kan använda för att hålla reda på värdesakerna.
Dubbla skjutdörrar
För ökad flexibilitet och enklare insteg finns det skjutdörrar på både höger och vänster sida. Vi har lagt ner stor omsorg på dörrarna, t.ex. har skjutmekanismen i skjutdörrarna täckts för att förbättra den aerodynamiska effektiviteten och reducera bullernivån. Högkvalitativa fotsteg är dessutom monterade under varje dörr som standard.
Inbyggt takräcke
Ett innovativt takräcke som enkelt kan fällas in när det inte används. Förutom att bespara dig krånglet att montera på eller av ett vanligt takräcke bidrar det dessutom till att spara bränsle p.g.a det minskade draget och till en ljudlösare körning med mindre vindbrus.
Vindrutetorkare som automatiskt anpassar sig efter regnet
Vindrutetorkarna med regnsensorer utlöses när de känner av fukt på vindrutan och justerar sedan hastigheten så att de klarar av alla sorters väder som du utsätts för. Du kan till och med välja mellan flera känslighetsnivåer som avgör hur mycket fukt som får ansamlas innan vindrutetorkarna aktiveras.
Få en klar vindruta blixtsnabbt med Quickclear
Den här smarta funktionen har utvecklats för att hjälpa dig komma iväg snabbare kyliga morgnar. Med en enkel knapptryckning hettas ultratunna trådar upp som tar bort is, imma och fukt från vindrutan samt avisar torkarbladen. Systemet fungerar på några sekunder, även när det är minusgrader ute.
Ford Easy Fuel – för idiotsäker tankning
Med den här behändiga funktionen är det nästan omöjligt att fylla på fel bränsle, för om det är fel munstycke passar det helt enkelt inte. Och eftersom Ford Easy-Fuel är ett system utan lock behöver du aldrig hålla i ett smutsigt tanklock igen.
Sidobackspeglar som skyddar sig själva
För att undvika oavsiktliga skador fälls de eldrivna infällbara backspeglarna in automatiskt när du låser bilen. När de är infällda skyddar de också de stilfullt inbyggda körriktningsvisarna.
Perfekt klimat för bilkörning
Ett omdesignat klimatstyrningssystem ger effektivare luftkonditionering med snabbare kylning och uppvärmning. Det styrs med tre roterande rattar för enkel hantering. I kupén finns särskilda kanaler både för förarens och för passagerarnas fotbrunnar. Luftflödet säkerställer att var och en har sin egen ventilation. Det finns även ett pollenfilter som ser till att luften du andas är så ren som möjligt. 
Tourneo Custom Persontransport
Med fokus på passagerarkomfort erbjuder Tourneo Custom L2 generöst utrymme i var och en av de fyra sätesraderna. Det är lätt att komma till de bakre raderna från de skjutbara sidodörrarna. Sätesraderna, Direct Access Seats, finns som tillval för samtliga modeller och är idealiska när du vill prioritera passagerarkomfort och rörlighet över bagageutrymme.

Säkerhet

Ett system som kan hjälpa till att skydda fotgängare
Pre-Collision Assist upptäcker fordon på vägen framför dig eller fotgängare som kan komma att korsa bilens färdväg och varnar dig. Om du inte reagerar kopplar systemet automatiskt på bromsarna. Denna nya teknik är utformad för att minska olyckornas allvarlighetsgrad eller helt och hållet undvika dem och fungerar effektivt vid hastigheter på upp till 80 km/h (vid normala väg- och fordonsförhållanden).
5-stjärnig säkerhet
Tourneo Custom har belönats med 5 stjärnor av Euro NCAP, vilket är ett pålitligt bevis på dess förmåga att skydda dig och dina passagerare.
Din släpvagn hålls säkert i linje
Trailer Sway Control upptäcker ”självsvängning” eller släpvagnsgungning och sänker fordonets hastighet för att lösa problemet, vilket ger dig mer kontroll när du kör med släp. Systemet bromsar bilen genom att minska motorns vridmoment och gradvis öka bromstrycket på alla hjul.
Maximalt grepp med minimal ansträngning
Det avancerade antispinnsystemet (Traction Control System, TCS) tar bort överflödigt hjulspinn och ger dig bästa möjliga grepp, prestanda och stabilitet när det behövs som mest. Systemet övervakar och justerar kontinuerligt kraften till de enskilda hjulen, och säkerställer samtidigt maximal kontakt och grepp när du gasar eller bromsar.
Förbättrad stabilitet vid svåra körförhållanden
Elektronisk stabilitetskontroll (ESC) övervakar ständigt bilen medan du kör. Systemet känner av om din bil förlorar greppet och kan då automatiskt balansera bromskraften mellan varje enskilt hjul för att stabilisera det. Med hjälp av de avancerade sensorerna i ABS- och antispinnsystemen övervakar det hur fordonet rör sig på vägen.
Kontinuerligt skydd mot vältning
Fords unika krängningsgradssensor hjälper krängningshämmaren, Roll Stability Control, att hålla däcken på marken, särskilt då tyngdpunkten är hög eller när man kör i utåtlutande kurvor.

Lastanpassningskontrollen, Load Adaptive Control, justerar den elektroniska stabilitetskontrollen efter totalvikten på det din bil är lastad med. Det garanterar kontroll och stabilitet oavsett om din Tourneo Custom är tom eller fullastad.
Avancerade system för mer kontrollerad bromsning
ABS-systemet och den elektroniska bromskraftfördelningen (EBD – Electronic Brake-Force Distribution) ser tillsammans till att din bromsning blir mer effektiv. Nödbromshjälpen (EBA, Emergency Brake Assist) hjälper ditt fordon att uppnå maximalt effektiv bromsning i en nödsituation. Systemet styrs automatiskt genom ESP-systemet (Electronic Stability Control) som känner av hur mycket tryck du har lagt på bromsen och ökar det automatiskt vid behov. Om du bromsar häftigt gör nödbromssystemet att bromsljusen blinkar för att varna andra förare.
Krockkuddar på alla sidor
Tourneo Custom har en betryggande uppsättning krockkuddar. Bland dem en förarkrockkudde som standard, extra passagerarkuddar, krockkuddar för huvud och bröstkorg och gardinkrockkuddar på sidorna som ger extra skydd för huvudet vid en sidokrock ovanifrån.
En starkare karosstruktur
Tourneo Customs mer robusta kaross är nu ännu mer krocktålig och stabil än tidigare. Den stabilare karossen förbättrar även köregenskaperna och hanteringen samtidigt som det reducerar buller- och vibrationsnivåerna inuti bilen.
Håller barnen säkra
Tourneo Custom är utformad för att se till att små barn alltid sitter tryggt och säkert under bilresan. Den har dessutom fyra bakre ISOFIX-fästpunkter för barnstolar så att du lätt kan montera två barnstolar.
Tidig varning om ett däck börjar läcka
Om något av dina däck börjar tappa trycket under färden, varnar däcktrycksövervakningssystemet (TPMS) dig omedelbart genom att en ikon tänds på instrumentpanelen.
Du väljer vilka dörrar som ska låsas och låsas upp
Tourneo Custom har fjärrstyrt centrallås som är säkrare än någonsin. Du kan nämligen välja att öppna en enstaka dörr medan de andra dörrarna är fortsatt låsta tills du aktiverar en kontakt i förardörren. Samma kontakt styr låsning och öppnande av alla fordonets dörrar.
Manipuleringssäkert dörrlås
Alla dörrlås har ett manipuleringssäkert skydd som gör att de inte kan brytas upp med våld.
En avancerad nyckelbricka gör centrallåset dubbelt så säkert
En ny, avancerad nyckelbricka gör att Tourneo Custom är dubbelt så svår att stjäla eftersom sändaren inuti har två kanaler, vilket innebär att nyckeln praktiskt taget är omöjlig för en tjuv att skanna eller kopiera. Denna uppladdningsbara nyckelbricka är också manipuleringssäker och vattentät.
Sofistikerade larm för din säkerhet
Det monterade larmsystemet av klass 1 aktiveras när bilen låses. Systemet övervakar dörrarna och huven och har en rörelsedetektor på insidan. Larmsystemet har även en släpvagnsmonitor som känner av en eventuell släpvagn via elkopplingen. Om släpet kopplas bort aktiveras larmet omedelbart. 
VIKTIG INFORMATION