Home > Personbilar > NYA MONDEO > Funktioner > Forahjalp

Ett mer sofistikerat sätt att köra

Nya Mondeo är fullpackad med avancerad teknik som är utformad för att förenkla ditt liv. Vissa system, som adaptiv farthållare med Stop & Go och filhållningssystem, övervakar och reagerar kontinuerligt på förändringar i vägförhållanden, trafik och din körning. Andra användbara funktioner, som backstartshjälp och aktiv parkeringshjälp, hjälper till att ge en mer förfinad körupplevelse utan stress.

Ford Mondeo trailing another car with Adaptive Cruise Control

Adaptiv farthållare som stannar och startar Mondeo

Co-Pilot360 kombinerar en serie tekniker som samverkar för att göra din körupplevelse bekvämare och njutbarare än någonsin. Den adaptiva farthållaren tillsammans med Stop & Go justerar till exempel automatiskt din fart baserat på fordonet framför. Om trafiken saktar ner till stillastående kommer motorn automatiskt att slås av och starta igen när trafiken rullar igen. Systemet kan även känna igen fartskyltar och justera din fartkontrollhastighet efter dem. Filhållningsteknik ger även styrhjälp genom att följa vägmarkeringarna för att hålla dig och bilen mitt i filen.

LED dagsljus för synlighet

De energieffektiva LED-strålkastarna med en enastående ny design gör att du syns ordentligt under dagen.

Red Ford Mondeo LED front headlights close up
Ford Mondeo with diagram of lane keeping system warning engaged

Ett avancerat system som hjälper dig att hålla filen

Filhållningssystemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om du råkar glida ur filen av misstag. Filhållningssystemet ger dig lätt styrhjälp för att leda tillbaka dig i rätt körfält. Om du kör upp på filmarkeringen eller vägrenen varnar systemet dig genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Tekniken avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 64 km/h och den kan även stängas av manuellt.

Pålitlig under ombytliga förhållanden

Ett intelligent fyrhjulsdriftssystem (AWD) kan avgöra hur mycket grepp, kurvtagningsbalans och följsamhet som krävs vid våta, torra eller isiga förhållanden och i varierande terräng. Med hjälp av AWD tekniken kan driften skickas till den främre eller den bakre axeln beroende på vilka krav som ställs på fordonet. Systemet Torque on Demand (vridmoment vid behov) levererar exceptionell styrförmåga och ökad effektivitet.

Visual showing Ford Mondeo AWD system
White Ford Mondeo in car park

Parkera och backa utan stress

Den senaste generationen av den aktiva parkeringshjälpen styr dig inte bara in i parkeringsfickan, den kontrollerar även acceleration, växling och bromsning. Den här smarta tekniken gör parkeringen enklare och finns i Mondeo-modeller med automatlåda. När du aktiverat systemet väljer du bara en sida av vägen oavsett om du vill parallellparkera eller parkera vinkelrätt mot trottoaren. Sedan trycker du och håller in knappen så gör bilen jobbet åt dig.

Avancerad fjädring för utmärkt körupplevelse

Mondeo har en fjädring med multi-link. Detta avancerade system är perfekt inställt för utmärkt respons, kontroll och körkvalitet.

Visual showing Ford Mondeo multi-link rear suspension
Ford Mondeo speed limiter in detail

Farthållare som kan anpassas automatiskt

Med den adaptiva farthållaren väljer du vilken hastighet du vill färdas i. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig saktar den ned farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera.

Gör att du ser bra utan att blända andra

Det automatiska helljuset är en praktisk hjälp vid nattkörning då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför så att du inte bländar andra förare. Därefter återgår funktionen automatiskt till helljus igen så att du får maximal sikt.

Ford Mondeo with Auto High Beam on
Detail of a man holding Ford Mondeo steering wheel while driving

Servostyrning som reagerar på alla situationer

Den elektriska servostyrningen (EPAS) anpassar sig automatiskt efter hastigheten och rådande körförhållanden. Vid låg hastighet gör systemet det enklare att vrida på hjulen och förbättrar manövreringsförmågan genom att hjulen känns lättare. När du behöver större kontroll vid högre hastigheter blir styrningen trögare. Nu med avdriftskontroll tar EPAS även hänsyn till sidovindar och andra körförhållanden, medan aktiv vibrationskontroll minskar de oönskade vibrationerna i ratten.

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt eller framåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen.

Ford Mondeo Driving up hill in forest
Ford Mondeo interior with detail of person sitting behind a steering wheel and checking rear view camera

Enklare och säkrare att backa

Trafikkoner, cyklar, låga murar ... backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en skärm som är inbyggd i mittkonsolen. Systemet visar allt sådant som du kan tänkas missa, men hjälper dig också att parkera, genom att den visar virtuella linjer som hjälper dig in i den smalaste av parkeringsplatser. Kameran aktiveras automatiskt när du lägger i backen.

Ford SYNC med räddningstjänst

Nödassistans (Emergency Assistance) är en viktig och potentiellt livräddande del av Ford SYNC. Om olyckan trots allt skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en Bluetooth®-sammankopplad och uppkopplad mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om det skulle behövas. Systemet ger viktig information, till exempel GPS-koordinater, även om du är medvetslös.Ford Emergency Assistance

SYNC logo
Top