Home > Personbilar > HELT NYA FORD KUGA > Funktioner > Förarhjälp

Förarhjälp

Konstruerad för att kombinera elegant stil med robust SUV-kapacitet: Nya Ford Kugas intelligenta adaptiva farthållare och fem valbara körlägen gör att du kan anpassa din körupplevelse efter alla vägförhållanden.

Gör tung trafik till ett lätt jobb.

Den intelligenta adaptiva fartkontrollen med Stop and Go gör att du kan ställa in både din marschfart och avståndet till fordonet framför. Om den upptäcker att trafiken saktar ner kommer systemet att bibehålla den förinställda distansen om förhållandena inte tillåter den önskade marschfarten. Den kan även stanna bilen helt om det är mycket trafik. Så snart vägen framför dig är öppen igen kommer systemet automatiskt att accelerera till den valda hastigheten – vilket gör det idealiskt för att hantera stopp-start-körning i vältrafikerade stadsmiljöer. Bilen finns med Kugas filhållningssystem som hjälper till att hålla dig smidigt centrerad på motorvägen vilket gör de långa resorna ännu mer njutbara.

Hjälper dig att hålla dig i din fil

Filhållningssystemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om du råkar glida ur filen av misstag. Filhållningssystemet ger dig lätt styrhjälp för att leda tillbaka dig i rätt körfält. Om du kör upp på filmarkeringen eller vägrenen varnar systemet dig genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Tekniken avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 64 km/h och den kan även stängas av manuellt.

Ford Kuga interior close up of dashboard

Låt Kuga sköta parkeringen

Att parkera på en livlig gata eller i ett trångt utrymme kan vara svårt. Men tack vare förbättrad aktiv parkeringshjälp gör nya Ford Kuga det enklare än någonsin. Systemet som finns på modeller med automatlåda kan identifiera en lämplig parkeringsplats och sedan automatiskt utföra hela parkerings- och utkörningsmanövreringen åt dig. Med knappen Aktiv parkeringshjälp behöver du inte styra eller använda pedalerna – bilen tar hand om allt åt dig.

Ser de vägskyltar du kanske missar

Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, kan bilens skyltigenkänning identifiera dem. Symboler för hastighetsbegränsning och förbjuden omkörning visas på instrumentbrädan för att varna dig för ändrade trafikregler.

All new Ford Kuga driving on road with road sign

Hjälper dig att se genom kurvorna

Kugas adaptiva framljussystem ger utmärkt sikt under en mängd olika förhållanden. Dessa iögonfallande LED-strålkastare använder kameror för att övervaka vägen framför och ändra ljusmönstren för att passa olika situationer, inklusive kurvor på vägen eller annalkande rondeller. Bländningsfritt helljus justerar strålkastarens vinkel för maximal belysning och minimal bländning för att skydda mötande trafik när den upptäcks.

Viktig information i en snabbtitt 

Headup-displayen projicerar viktig information i ditt synfält så att du kan koncentrera dig på vägen framför dig. Den skarpa ljusa bilden är kompatibel med polariserande solglasögon och kan visa ditt önskade innehåll – inklusive fordonshastighet, navigation, farthållningsaviseringar och uppgifter om vägmärkesigenkänning.

All new Ford Kuga interior with head up display close up
All new Ford Kuga reverisng into bay

Tack vare sensorerna slipper du stressen när du parkerar

Avståndssensorer hjälper dig att avgöra avståndet mellan ditt fordon och eventuella hinder runt bilen. När ett föremål upptäcks av sensorerna utlöses en ljudsignal som blir starkare ju närmare du kommer.

Ett extra par ögon

Döda vinkeln-systemet (BLIS) använder laterala sensorer för att upptäcka fordon som kan vara dolda i din döda vinkel. Om ett annat fordon kommer in i din döda vinkel, varnar systemet dig med diskreta varningslampor som är inbyggda i backspeglarna. Varning för korsande trafik samverkar med döda vinkeln-informationssystemet för att öka medvetenheten när du backar ut ur ett utrymme och har begränsad sikt. Systemet kan upptäcka fordon som närmar sig från sidorna och varna dig för deras närvaro.

All new Ford Kuga driving up hill

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Hjälper dig att köra åt rätt håll

Systemet använder en framåtvänd kamera och information från navigationssystemet för att upptäcka om du kör mot trafikens färdriktning. Du får visuella varningar och ljudvarningar om du kör åt fel håll så att du kan stanna och vidta nödvändiga åtgärder.

All new Ford Kuga interior close crop on dashboard showing wrong way alert
All New red Ford Kuga close crop o front LED headlights

Hjälper dig att se genom kurvorna

Kugas adaptiva framljussystem ger enastående belysning under en mängd olika förhållanden. Dessa iögonenfallande LED-strålkastare använder kamerateknik för att övervaka vägen framför och ändra ljusmönstren i enlighet med detta. 

Förutseende kurvljus använder körfältsmarkeringar för att upptäcka och lysa upp vägens kurvor innan du kommer fram till dem. Skyltbaserat ljus känner igen om du närmar dig en rondell eller stoppskylt och anpassar strålkastaren efter vägens utformning. Bländningsfritt helljus justerar strålkastarens vinkel för maximal belysning, medan den främre kameran hjälper systemet att skydda andra förare från bländning och maximera sikten i kurvorna.

Låt Kuga sköta parkeringen

Att parkera på en livlig gata eller i ett trångt utrymme kan vara svårt. Men med aktiv parkeringshjälp 2 gör helt nya Ford Kuga det lättare än du någonsin trodde var möjligt. Systemet som finns på modeller med automatlåda kan identifiera en lämplig parkeringsplats och sedan automatiskt utföra hela parkerings- och utkörningsmanövreringen för dig. Med en enkel knapptryckning behöver du inte heller styra eller använda pedalerna – bilen tar hand om allt åt dig.

All new Ford Kuga using active park assist to park in city
Top