Home > Personbilar > FOCUS > Funktioner > Förarhjälp

Förarhjälp

Tack vare smart teknik och intelligent design gör Focus din resa mer komfortabel, säker och njutbar.
Innovativa teknologier garanterar lika god kontakt med vägen som du har med din musik och dina telefonsamtal när du är ute och kör.

Upptäcker fordon som du annars kan missa

Rear cross traffic alert (är en del av) dödavinkelövervakning. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i sidospeglarna (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning).

Ännu lättare att parkera

Aktiv parkeringshjälp styr in dig i parkeringsfickor som inte är mer än 20 % längre eller bredare än bilen. Med en enkel knapptryckning hittar sensorerna i det nyskapande systemet ett utrymme som är tillräckligt stort. Sedan styr det automatiskt in dig där – allt du själv behöver göra är att hantera gasen, växlarna och bromsen (följ instruktionerna på skärmen och ljudsignalerna).

Ett avancerat system som hjälper dig att stanna kvar i rätt körfält.

Det aktiva filövervakningsystemet (Lane Keeping Aid) använder en framåtriktad kamera som läser av om du råkar glida ur filen av misstag. Systemet talar om detta genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Om du reagerar långsamt eller inte svarar, ger filövervakningssystemet styrmoment för att hjälpa till att leda tillbaka dig i rätt körfält. Tekniken är utformad för flerfiliga vägar (som motorvägar) och avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 70 km/h, men kan även stängas av manuellt.

Hjälper dig hålla ett säkert avstånd

Instrumentbrädan har även en avståndsvisare. Systemet visar kontinuerligt avståndet till fordonet framför dig och indikerar i instrumentklustret med färgade lampor beroende på vilken känslighet du har valt. Avståndsvarnaren kan också varna dig med en röd varningssymbol om du kommer för nära fordonet framför dig.

Ford Focus from bird's perspective
Traffic Sign Recognition scans signs on the road ahead

Ser de vägskyltar du annars kanske missar.

Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. En symbol för den aktuella fartskylten eller omkörningsförbudsskylten visas på instrumentbrädan och ändras varje gång du kommer in i en ny hastighetszon.

Hjälper dig bromsa i högre hastigheter

Det aktiva bromssystemet är en innovativ ny säkerhetsfunktion som aktiveras när du kör fortare än 50 km/h (på t.ex. en motorväg). Tekniken använder radar för att skanna av vägen framför dig, och om det råder risk för kollision kommer den att varna dig. Om du inte reagerar förhandsfyller systemet bromsarna och börjar sedan bromsa för att sänka farten. Vid hastigheter under 50 km/h får du hjälp av en annan teknik: Aktivt stadsstopp (Active City Stop). Tack vare kombinationen av dessa två system kan du känna dig trygg med bromshjälp genom hela hastighetsomfånget.

Focus on the road
Hands on the steering wheel with dashboard visible in Ford Focus

Farthållare som kan anpassas automatiskt

Med den Adaptiva farthållaren väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet håller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt.

Visual showing Ford Bi-Xenon Headlights

Mycket ljusstarka och energisnåla bi-xenon-strålkastare

Bi-xenonstrålkastare med anpassningsbart belysningssystem ändrar automatiskt strålkastarens ljusmönster för att ge dig bästa möjliga ljusfördelning i varje körsituation. Detta garanterar att det mest effektiva belysningsmönstret skapas automatiskt under alla typer av körförhållanden, från motorväg till stadstrafik. Tekniken inbegriper även en automatisk sänkningsfunktion när ett mötande fordon känns av.

Speglar som ser det du inte kan se

Döda vinkeln-informationssystemet (BLIS, Blind Spot Information System) kan hjälpa dig byta fil säkrare. Radarsensorer kan skanna av dina döda vinklar på båda sidor av bilen. Om de upptäcker ett fordon som du inte kan se varnar en orange lampa som syns tydligt i motsvarande backspegel. BLIS har också en helt ny teknik, Cross Traffic Alert.

Visual showing Ford Bi-Xenon Headlights

Gör att du ser bra utan att blända andra

Det automatiska helljuset är en praktisk hjälp vid nattkörning då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför så att du inte bländar andra förare. Därefter återgår funktionen automatiskt till helljus igen så att du får maximal sikt.

Förarvarningen talar om när du håller på att bli trött

Trötthetsvarningen för förare (Driver Alert) övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.

Hands holding Ford Focus steering wheel
Ford Focus cars going up a road

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen (Hill Start Assist) hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2-3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Top