Home > Personbilar > FOCUS > Funktioner > Förarhjälp

Teknik med ett syfte

Helt nya Focus är konstruerad för att förbättra din körupplevelse på alla sätt. Den här nästa generationens bil är fullpackad med avancerade funktioner som Ford Co-Pilot 360, en imponerande uppsättning förarhjälpstekniker som t. ex adaptiv farthållare med stopp-start, filhållningshjälp och aktiv parkeringshjälp 2. Tillsammans hjälper dessa smarta tekniker till med acceleration, bromsning och även styrning.

Det är teknik som är så bekväm och användbar att du kommer att undra hur du någonsin kunnat klara dig utan dem.

Ford Focus Ford Co-Pilot 360

Din personliga körassistent

Co-Pilot360 kombinera en serie tekniker som samverkar för att göra din körupplevelse bekvämare och njutbarare än någonsin. Den adaptiva fartkontrollen tillsammans med Stop & Go justerar till exempel automatiskt din fart baserat på fordonet framför. Om trafiken saktar ner till stillastående kommer motorn automatiskt att slås av och starta igen när trafiken rullar igen. Systemet kan även känna igen fartskyltar och justera din fartkontrollhastighet efter dem. Filhållningsteknik ger även styrhjälp genom att följa vägmarkeringarna för att hålla dig och bilen mitt i filen.

Parkera och backa utan stress

Den senaste generationen av den aktiva parkeringshjälpen styr dig inte bara in i parkeringsfickan, den kontrollerar även acceleration, växling och bromsning. Den här smarta tekniken gör parkeringen enklare och finns i Focus-modeller med automatlåda. När du aktiverat systemet väljer du bara en sida av vägen oavsett om du vill parallellparkera eller parkera vinkelrätt mot trottoaren. Sedan trycker du och håller in knappen så gör bilen jobbet åt dig.

Strålkastare som hjälper dig se genom kurvorna

Adaptivt ljussystem med Ford Dynamic LED-strålkastare och varselljus ger ett exakt och intensivt ljusmönster som regleras automatiskt efter olika väg- och körförhållanden. Dessutom regleras de bländningsfria helljusen automatiskt för att inte blända andra förare och det nya systemet kan även läsa av vägens kurvor för att lysa upp hörn och vägkorsningar innan du kommer fram till dem.

Kördynamik som skräddarsytts för dig

De valbara körlägena i helt nya Focus Active gör att du kan anpassa din körupplevelse genom att ändra gasrespons, styrning, växlingsbeteende och mer därtill. De sju valbara körlägena är normal (Normal), ECO (ECO), sport (Sport), komfort (Comfort), ekokomfort (Eco-Comfort), halka (Slippery) och grusväg (Trail). Så oavsett om du kör på motorvägen eller på en lerig biväg styr helt nya Focus Active dig till bästa möjliga körupplevelse varje gång.

Ford Focus selectable drive mode
Ford Focus Electronic Handbrake

Smart, bekväm och platsbesparande

Den elektroniska parkeringsbromsen är ett enkelt tillägg som har några förvånande fördelar. Den ger dig till exempel mer utrymme i kupén, den är enklare att använda och du behöver inte serva bromsarna lika regelbundet. Och för att använda bromsen behöver du bara trycka på en knapp i mittkonsolen.

Viktig information i en snabbtitt

Head-up-displayen projicerar informationen från bilens instrumentbräda till ditt synfält så att du har koll på allt utan att distraheras av att behöva titta ner på instrumentbrädan. Informationen som visas på färgskärmen kan även anpassas helt för att passa dina önskemål.

Ford Focus Heads-up display
Ford Focus Traffic Sign Recognition

Ser de vägskyltar du kanske missar.

Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. Symboler för hastighetsbegränsning och förbjuden omkörning visas på instrumentbrädan för att varna dig för ändrade trafikregler.

Mer lyhörd styrning i nödsituationer

Nödstyrningshjälpen ser till att du kan styra förbi ett stillastående eller långsammare fordon för att undvika kollisioner. Systemet använder radar och en kamera för att upptäcka långsammare och stillastående fordon framför dig och ger dig styrningshjälp så att du kan undvika ett fordon om du riskerar en kollision. Tekniken aktiveras om det finns för lite utrymme för att undvika en kollision genom att bromsa och du inleder åtgärder för att undvika den.

Emergency Steer Assist

Ett avancerat system som hjälper dig att hålla filen

Filhållningssystemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om du råkar glida ur filen av misstag. Filhållningssystemet ger dig lätt styrhjälp för att leda tillbaka dig i rätt körfält. Om du kör upp på filmarkeringen eller vägrenen varnar systemet dig genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Tekniken avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 64 km/h och den kan även stängas av manuellt.

Upptäcker fordon som du annars kan missa

Cross Traffic Alert är en del av Blind Spot Information System. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i sidospeglarna (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning).

Ford Focus cross traffic system indication

Teknik som förhindrar seriekollisioner

Bromshjälp efter kollision hjälper till att minska risken för en andra kollision om en olycka inträffat. Om systemet upptäcker en olycka aktiveras nödbromsen automatiskt. Det hjälper till att förhindra att bilen rullar mot mötande trafik eller andra hinder på vägen.

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Hill Start Assist
Torque Vectoring Control

Maximal kurvtagningskontroll

Vridmomentfördelningen reagerar på vägytan 100 gånger per sekund. (Det är 33 gånger snabbare än en ögonblinkning.) Med hjälp av den informationen balanseras mängden kraft till vart och ett av de två framhjulen. (Torque Vectoring Control) Vridmomentsfördelningen ger maximalt grepp och skärpt hantering, vilket underlättar hanteringen av kurvor och ojämnheter i vägen.

5-stjärnig säkerhet

Bilen har belönats med fem stjärnor av Euro NCAP, vilket är ett pålitligt bevis på dess förmåga att skydda dig och dina passagerare.

5-stjärnig säkerhet
Top