Home > Personbilar > FOCUS ST > Funktioner > Förarhjälp

Förarhjälp

Smart teknik, intelligent design, finmekanik: bakom ratten på nya Focus ST har du lika god kontakt med vägen som du har med din musik och dina telefonsamtal när du kör.

Red Ford Focus ST in motion cornering left, driving down the hill

Maximal Vridmomentfördelning

Torque Vectoring Control reagerar på vägytan 100 gånger per sekund. (Det är 33 gånger snabbare än en ögonblinkning). Denna information används kontinuerligt för att balansera effektfördelningen mellan de två framhjulen. Det ger maximalt grepp och skärpt hantering så att du får hjälp att hantera kurvor och ojämnheter i vägen.

Sportfjädring i racingstil

Den uppgraderade fjädringen innefattar styvare bussningar på den nedre länkarmen fram och de bakre fjäderlänkarna, samt en helt nydesignad krängningshämmare. Denna konfiguration sänker chassiet och flyttar tyngdpunkten närmare vägen för mer exakt kurvtagning.

Ford Sports Suspension

Upptäcker fordon som du annars kan missa

Rear cross traffic alert (är en del av) dödavinkelövervakning. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i sidospeglarna (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning).

Ser de vägskyltar du annars kanske missar.

Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. En symbol för den aktuella fartskylten eller omkörningsförbudsskylten visas på instrumentbrädan och ändras varje gång du kommer in i en ny hastighetszon.

Silver Ford Focus ST at night showing the traffic sign recognition
Red Ford Focus ST black alloy wheel in detail

Ändra riktning: behåll kontrollen

Nya Focus ST har försetts med ny teknologi som kallas elektronisk övergångsstabilitet (ETS, ingår i det avancerade trestegs ESP-programmet). Genom att känna av fordonsstabiliteten och förarens inmatningar kan systemet reagera och svara för att hjälpa dig behålla precisionen och kontrollen vid filbyte eller omkörning.

Ett avancerat system som hjälper dig att stanna kvar i rätt körfält.

Det aktiva filövervakningsystemet (Lane Keeping Aid) använder en framåtriktad kamera som läser av om du råkar glida ur filen av misstag. Systemet talar om detta genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Om du reagerar långsamt eller inte svarar, ger filövervakningssystemet styrmoment för att hjälpa till att leda tillbaka dig i rätt körfält. Tekniken är utformad för flerfiliga vägar (som motorvägar) och avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 70 km/h, men kan även stängas av manuellt.

Red Ford Focus ST smart light

Mycket ljusstarka och energisnåla bi-xenon-strålkastare

Bi-xenonstrålkastare med anpassningsbart belysningssystem ändrar automatiskt strålkastarens ljusmönster för att ge dig bästa möjliga ljusfördelning i varje körsituation. Detta garanterar att det mest effektiva belysningsmönstret skapas automatiskt under alla typer av körförhållanden, från motorväg till stadstrafik. Tekniken inbegriper även en automatisk sänkningsfunktion när ett mötande fordon känns av.

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen (Hill Start Assist) hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2-3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Red Ford Focus ST red car
Red Ford Focus ST yellow car alert system

Förarvarningen talar om när du håller på att bli trött

Trötthetsvarningen för förare (Driver Alert) övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.

Upptäcker fordon som du annars kan missa

CTA är en del av Blind Spot Information System. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i sidospeglarna (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning).

Red Ford Focus ST driver station

Mindre uttröttande, mer ekonomiska resor

Farthållaren med justerbar hastighetsbegränsning håller ditt fordon inom den förinställda hastighetsgräns som du valt. Den kan spara bränsle, minimera risken för fortkörning och – liksom alla farthållningssystem – bibehålla din valda hastighet åt dig, så att du slipper ha foten på gaspedalen.

Top