Home > Personbilar > FIESTA > Funktioner > Säkerhet & Trygghet

Säkerhet & Trygghet

Helt nya Fiesta är fullpackad med avancerade tekniska lösningar avsedda att skydda dig, dina passagerare och din bil om olyckan skulle vara framme. Några huvudfunktioner är aktivt stadsstopp (Active City Stop), dörrkantsskydd och SYNC 3 med Emergency Assistance. Det finns många andra system också, varav vissa är till för att se till att olyckorna helt och hållet kan undvikas.

Ett system som kan hjälpa till att skydda fotgängare

Krockavvärjningssystemet, Pre-Collision Assist, med fotgängaravkänning, upptäcker och varnar dig för fordon och fotgängare som befinner sig upp till 130 meter framför bilen eller som skulle kunna korsa bilens färdväg. Om du inte reagerar kopplar systemet på bromsarna automatiskt. Den nya tekniken är utvecklad för att minska olyckornas allvarlighetsgrad, eller helt och hållet undvika dem. De fungerar inte bara vid hastigheter på upp till 80 km/h, utan även nattetid.

White Ford Fiesta side view

Säkerhet på hög nivå

Ett Thatcham kategori 1-säkerhetssystem kan monteras in som innefattar ett perimeterlarm och dubbelt låssystem. Med en dubbel låsfunktion kan dörren inte öppnas från insidan, även om någon försöker bryta sig in genom ett sidofönster. Du kan enkelt aktivera dubbellåsningen genom att trycka två gånger på låsknappen på nyckelbrickan.

Behåll kontrollen oavsett vägförhållandena

Elektronisk stabilitetskontroll (ESC) övervakar ständigt din Fiesta medan du kör. Systemet känner av om din bil förlorar greppet och kan då automatiskt balansera bromskraften mellan varje enskilt hjul för att stabilisera det. Med hjälp av de avancerade sensorerna i ABS- och antispinnsystemen övervakar det hur fordonet rör sig på vägen.

 

Red Ford Fiesta front view
Blue Ford Fiesta towing a water scooter

Din släpvagn hålls säkert i linje

Trailer Sway Control upptäcker ”självsvängning” eller släpvagnsgungning och sänker fordonets hastighet för att lösa problemet, vilket ger dig mer kontroll när du kör med släp. Systemet bromsar bilen genom att minska motorns vridmoment och gradvis öka bromstrycket på alla hjul.

Varning bakåt när du bromsar kraftigt

Varningsljusen tänds automatiskt för att varna andra förare om du måste bromsa häftigt vid en nödsituation. Dessutom blinkar bromsljusen så att fordonen bakom blir varnade i god tid om en potentiellt farlig trafiksituation.

White Ford Fiesta taillights
Euro NCAP logo

Femstjärnig säkerhet som skyddar dig

Euro NCAP är Europas ledande oberoende säkerhetsorganisation. Det utvärderar nya fordons säkerhet med hjälp av en rad stränga kontrollåtgärder. Och som ett mått på Fords säkerhetsengagemang har Fiesta fått högsta betyg: fem stjärnor.

Extra kraft vid nödbromsning

Nödbromshjälpen (EBA, Emergency Brake Assist) hjälper ditt fordon att uppnå maximalt effektiv bromsning i en nödsituation. Systemet styrs automatiskt genom ESP, som känner av hur mycket tryck du har lagt på bromsen och ökar det automatiskt vid behov.

Ford Fiesta x-ray view with focus on the airbags
Red Ford Fiesta front view

Avancerade system för mer kontrollerad bromsning

ABS-systemet med elektronisk bromskraftfördelning (Electronic Brake-force Distribution - EBD) ser till att din inbromsning blir mer kontrollerad. Nödbromshjälpen, Emergency Brake Assist, hjälper din bil att bromsa effektivare i en nödsituation. Det gör den genom att känna av hur hårt du trycker på bromsen och automatiskt öka trycket om så behövs.

Varnar dig om däcken tappar tryck

Det är alltid viktigt att dina däck håller rätt tryck, dels för att spara bränsle, dels för att spara på däcken och hålla dig säker på vägarna. Det är därför som däcksensorerna ständigt övervakar och varnar dig om problem uppstår, så att du kan köra åt sidan, kontrollera, och antingen pumpa däcket eller byta hjul.

Ford Fiesta alloy wheel detail
Top