Home > Personbilar > FIESTA > Funktioner > Förarhjälp

Förarhjälp

När smart teknik fungerar sömlöst i ditt hem, borde den givetvis göra det i bilen också. Det är därför som Fiesta är utrustad med SYNC 3 för att underlätta din vardag, B&O för att göra bilresorna roligare och ett öppningsbart panoramatak för att göra turen till en ren njutning. Upptäck allt detta och mer därtill i ett utrymme som erbjuder all bekvämlighet som du någonsin kan önska.

Farthållare som kan anpassas automatiskt

Med den Adaptiva farthållaren väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet håller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt.

Parkera och backa utan stress

Att parkera kan vara riktigt bökigt. Men inte i en Fiesta. Det beror på att systemet för aktiv parkeringshjälp, Active Park Assist, använder en kombination av teknik som gör mer än att bara styra in dig i parkeringsrutan vid fickparkering. Med utkörningshjälpen, Park Out Assist, får du dessutom hjälp att köra ut från parkeringsrutan. Systemen för fickparkering och vinkelrät parkering känner av om din bil får plats i parkeringsutrymmet och kan sedan backa in i det. Och med sidoparkeringshjälpen, Side Parking Aid, blir du varnad om det förekommer något hinder på bilens vänster- eller högersida.

Teknik som ser det du inte kan se

Döda vinkeln-övervakningssystemet (BLIS) använder RADAR-sensorer för att skanna dina döda vinklar på båda sidor av din Fiesta. Om de upptäcker ett fordon som du inte kan se, börjar en orange lampa, som syns tydligt i motsvarande backspegel, blinka för att varna dig. Om du backar ut ur en parkeringsficka och har begränsad uppsikt över trafiken kan CTA-funktionen, Cross Traffic Alert, upptäcka och varna för annalkande bilar med en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i höger eller vänster sidospegel beroende på den annalkande trafikens riktning.

Ett avancerat system som hjälper dig att hålla dig kvar i rätt körfält.

Körfältshållaren Lane Keeping Aid använder en framåtriktad kamera som läser av om du råkar glida ur filen av misstag. Aktivt filövervakningssytem, Lane Keeping Alert, uppmärksammar dig sedan via vibrationer i ratten och med hjälp av en visuell varning. Om du reagerar för långsamt eller inte alls, ser det aktiva filövervakningssystemet till att du säkert kommer tillbaka in i rätt fil genom att ge motkraft i ratten. Tekniken är utvecklad för flerfiliga vägar (som motorvägar) och avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 65 km/timmen, men kan även stängas av manuellt.

Kördynamik skräddarsydd för dig

Nya Fiesta Active är redan flexibel, men du kan anpassa din körupplevelse ytterligare genom att ändra Fiestan's gasrespons, styrning och till och med växlingsskiftande beteende. Valbara körlägen inkluderar "Normal", "Eco" och "Slippery".

Top-down vie on red Ford Fiesta with call sign within green circles

Ford SYNC med Emergency Assistance kan slå larm även om inte du kan det

Emergency AssistanceFord Emergency Assistance är en viktig och potentiellt livräddande del av Ford SYNC. Om olyckan trots allt skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en Bluetooth®-sammankopplad och uppkopplad mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om du behöver det. Systemet kan ge viktig information, till exempel GPS-koordinater, även om du är medvetslösFord Emergency Assistance.

Gör det enklare att backa

Trafikkoner, cyklar, låga murar... Backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en inbyggd skärm i mitten av instrumentbrädan. Systemet aktiveras automatiskt när du lägger i backen och hjälper dig att parkera i de allra smalaste parkeringsfickorna med hjälp av virtuella linjer på skärmen.

Ford Fiesta using Adaptive cruise control
Ford Fiesta using Adaptive cruise control

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen, Hill Start Assist, hindrar dig från att rulla bakåt (eller framåt) när du startar i motlut. Systemet ser till att trycket behålls i bromssystemet i ytterligare 2,5 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Mindre tröttsamma, mer ekonomiska resor

Farthållaren med justerbar hastighetsbegränsning håller ditt fordon inom den förinställda hastighetsgräns som du valt. Funktionen hjälper dig att spara bränsle, minimerar risken för fortkörning och – liksom alla farthållningssystem – hjälper funktionen dig att behålla den hastighet du valt, så att du slipper ha foten på gaspedalen.

Ford Fiesta behind another Ford car
Top