Home > Personbilar > NYA FIESTA ST > Funktioner > Förarhjälp

Förstärkt av teknik.

Varje intelligent funktion och smart system i helt nya Fiesta ST har ett syfte. Från enklare parkering, backning och motorvägskörning till att hjälpa dig att ligga kvar i rätt fil, upptäcka trafikskyltar och se vad som gömmer sig i döda vinkeln.

Och eftersom det här är en bil gjord för att prestera hjälper funktioner som Launch Control dig även att förbättra dina egna naturliga körkunskaper.

Finjustera din körupplevelse

Helt nya Fiesta ST finns med tre valbara körlägen: Normal, Sport och Bana. Varje inställning finjusterar bilens prestanda genom att justera motorstyrning, gasrespons, bromspedal och styrrespons. Det här i kombination med förbättrad vridmomentstyrning, elektronisk stabilitetskontroll och ett prestandajusterat chassi ger ett optimalt uppträdande oavsett ord du kör på motorvägen eller njuter av en dag på tävlingsbanan.

Finjusterad för roligare körning

Med inspiration från Ford Performance är chassit och fjädringen i helt nya Fiesta ST precisionsjusterade för att ge ett perfekt uppträdande och otrolig kontroll. Deras inställningar är även optimerade genom valet av körläge. Och tillsammans med den delade sportbakaxeln justeras de frekvensberoende stötdämparna automatiskt för att ge korrekt uppförande i alla förhållanden.

Ford Fiesta-ST driving in mountains

Ett avancerat system som hjälper dig att hålla dig kvar i rätt körfält.

Körfältshållaren Lane Keeping Aid använder en framåtriktad kamera som läser av om du råkar glida ur filen av misstag. Aktivt filövervakningssytem, Lane Keeping Alert, uppmärksammar dig sedan via vibrationer i ratten och med hjälp av en visuell varning. Om du reagerar för långsamt eller inte alls, ser det aktiva filövervakningssystemet till att du säkert kommer tillbaka in i rätt fil genom att ge motkraft i ratten. Tekniken är utvecklad för flerfiliga vägar (som motorvägar) och avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 65 km/timmen, men kan även stängas av manuellt.

Ser de vägskyltar du annars kanske missar.

Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. En symbol för den aktuella fartskylten eller omkörningsförbudsskylten visas på instrumentbrädan och ändras varje gång du kommer in i en ny hastighetszon.

Ford Fiesta-ST side closeup at night

Gör att du ser bra utan att blända andra

Det automatiska helljuset är en praktisk hjälp vid nattkörning då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför så att du inte bländar andra förare. Därefter återgår funktionen automatiskt till helljus igen så att du får maximal sikt.

Teknik som ser det du inte kan se

Döda vinkeln-övervakningssystemet (BLIS) använder RADAR-sensorer för att skanna dina döda vinklar på båda sidor av din Fiesta. Om de upptäcker ett fordon som du inte kan se, börjar en orange lampa, som syns tydligt i motsvarande backspegel, blinka för att varna dig. Om du backar ut ur en parkeringsficka och har begränsad uppsikt över trafiken kan CTA-funktionen, Cross Traffic Alert, upptäcka och varna för annalkande bilar med en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i höger eller vänster sidospegel beroende på den annalkande trafikens riktning.

Ford SYNC med Emergency Assistance kan slå larm även om inte du kan det

Emergency AssistanceAA-Sync är en viktig och potentiellt livräddande del av Ford SYNC. Om olyckan trots allt skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en Bluetooth®-sammankopplad och uppkopplad mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om du behöver det. Systemet kan ge viktig information, till exempel GPS-koordinater, även om du är medvetslösAA-Sync.

Gör det enklare att backa

Trafikkoner, cyklar, låga murar... Backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en inbyggd skärm i mitten av instrumentbrädan. Systemet aktiveras automatiskt när du lägger i backen och hjälper dig att parkera i de allra smalaste parkeringsfickorna med hjälp av virtuella linjer på skärmen.

Ford Fiesta rear view camera turned on
Ford Fiesta ST driver alert

Förarvarningen, Driver Alert, slår larm om den upptäcker att du är trött

Driver Alert övervakar ständigt ditt körbeteende och har utvecklats för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen, Hill Start Assist, hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt (eller framåt) när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2,5 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Ford Fiesta parked up hill
Ford Fiesta with close up of power assisted steering

Servostyrning som reagerar på alla situationer

Den elektriska servostyrningen (EPAS) anpassar sig automatiskt efter hastigheten och rådande körförhållanden. Vid låg hastighet gör systemet det enklare att vrida på hjulen och förbättrar manövreringsförmågan genom att hjulen känns lättare. När du behöver större kontroll vid högre hastigheter blir styrningen trögare. Nu med avdriftskontroll tar EPAS även hänsyn till sidovindar och andra körförhållanden, medan aktiv vibrationskontroll minskar de oönskade vibrationerna i ratten.

Top