Förarhjälp

TÄMJ VARJE UNDERLAG
Oavsett om du kör på smidiga stadsgator eller på steniga vägar, så är Ford Explorers Terrain Management System byggt för att maximera kontrollen. Välj bland sju tillgängliga körlägen som finjusterar fordonets prestanda för att perfekt anpassas efter körförhållandena. Systemet ändrar accelerations-, styr- och fjädringskänsligheten samtidigt som det även arbetar med dragkrafts- och stabilitetskontroller för att ge optimal kontroll i alla lägen. Välj mellan: Normal, Djup snö/Sand, Halka, Sport, Bogsering/Frakt, eller Eco-läge för maximal effektivitet. Viktig information visas via Explorers 12,3 tums digitala kombinationsinstrument, som växlar mellan unika färgteman beroende på vilket körläge du har valt.
PÅLITLIG UNDER OMBYTLIGA FÖRHÅLLANDEN
Det uppdaterade intelligenta fyrhjulsdriftsystemet kan avgöra hur mycket grepp, kurvtagningsbalans och reaktionsförmåga som krävs i våta, torra eller isiga förhållanden. Tekniken skickar kraft till framhjulen för att optimera effektiviteten när fyrhjulsdrift inte behövs. Den kan då skicka mer kraft till bakhjulen om den upptäcker ogynnsamma förhållanden. Detta ger en kombination av exceptionell hantering och kraftigt förbättrad effektivitet. Explorer är utrustad med nya funktioner för bakhjulsdrift för att maximera prestandan. När inte fyrhjulsdrift behövs, kommer fordonet att köras med bakhjulsdrift.
GÖR TUNG TRAFIK TILL ETT LÄTT JOBB
Adaptiv farthållare med Stop and Go låter dig välja både din marschfart och avståndet till fordonet framför. Om systemsensorerna upptäcker att trafiken saktar ner, kommer den automatiskt att hålla din förinställda distans om förhållandena inte tillåter din önskade marschhastighet. Den kan till och med få fordonet att stanna helt i tung trafik. Så snart vägen framför dig är öppen igen kommer systemet automatiskt att accelerera till den valda hastigheten – vilket gör det idealiskt för att hantera stopp-start-körning i vältrafikerade stadsmiljöer.
HÅLLER DIG INOM HASTIGHETSGRÄNSEN
Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. Symboler för hastighetsbegränsning och förbjuden omkörning visas på instrumentbrädan för att varna dig för ändrade trafikregler. Systemet Intelligent fartkontroll samverkar med igenkänning av vägmärken för att förbättra din farthållningskontroll så att du kan koncentrera dig på vägen. När systemet är aktiverat kan det identifiera den lokala hastighetsgränsen och sedan automatiskt justera din högsta hastighet därefter.
ALLSIDIG MEDVETENHET
Ford Explorers 360-graders kamera med delad bildskärm hjälper dig att vara mer medveten om din omgivning. Tekniken använder fyra separata kameror placerade runt fordonet (en i grillen, bakluckan och i varje backspegel). Dessa fyra bilder sätts sedan ihop och visas via SYNC 3-skärmen för att skapa en heltäckande vy av området runt dig. Och när du backar visar backkameran vad som finns bakom dig på en skärm som är inbyggd i mittkonsolen. Systemet visar allt sådant som du kan tänkas missa, men hjälper dig också att parkera, genom att den visar virtuella linjer som hjälper dig in i den smalaste av parkeringsplatser.
LÅT EXPLORER SKÖTA PARKERINGEN
Parkering på livliga gator eller i trånga utrymmen kan vara svårt. Den senaste generationen av Full Active Park Assist leder dig inte bara till parkeringsplatser utan styr även acceleration, växling och bromsning. Denna smarta teknik gör parkeringen enkel. Efter aktivering väljer du helt enkelt en sida av vägen och om du vill parkera parallellt eller vinkelrätt. Sedan trycker du och håller ner knappen och låter din bil göra allt jobbet åt dig.
EXTRA KONTROLL I BACKAR
Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.
HÅLL DIG PÅ RÄTT SPÅR
Sidovindsstabilisering är en del av elektronisk stabilitetskontroll och hjälper dig att hålla dig i körfältet under starka vindförhållanden. Systemet kan upptäcka när du påverkas av stark sidvind och justera styrningen för att hjälpa dig att hålla kursen. 
GÖR ATT DU SER BRA UTAN ATT BLÄNDA ANDRA
Det automatiska helljuset är en praktisk hjälp vid nattkörning då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför så att du inte bländar andra förare. Därefter återgår funktionen automatiskt till helljus igen så att du får maximal sikt.
ETT EXTRA PAR ÖGON
Döda vinkeln-systemet (BLIS) använder laterala sensorer för att upptäcka fordon som kan vara dolda i din döda vinkel. Om ett annat fordon kommer in i din döda vinkel, varnar systemet dig med diskreta varningslampor som är inbyggda i backspeglarna. Varning för korsande trafik samverkar med döda vinkeln-informationssystemet för att öka medvetenheten när du backar ut ur ett utrymme och har begränsad sikt. Systemet kan upptäcka fordon som närmar sig från sidorna, varna och till och med aktivera bromsarna om du inte reagerar i tid.
HJÄLPER DIG ATT HÅLLA DIG I DIN FIL
Filhållningssystemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om du råkar glida ur filen av misstag. Filhållningssystemet ger dig lätt styrhjälp för att leda tillbaka dig i rätt körfält. Om du kör upp på filmarkeringen eller vägrenen varnar systemet dig genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Tekniken avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 64 km/h och den kan även stängas av manuellt.
MER LYHÖRD STYRNING I NÖDSITUATIONER
Styrningshjälpen hjälper dig att styra runt fordon som har stannat eller går långsammare för att undvika kollisioner Systemet använder radar och en kamera för att upptäcka långsammare och stillastående fordon framför dig och ger dig styrningshjälp så att du kan undvika ett fordon om du riskerar en kollision. Tekniken aktiveras om det finns för lite utrymme för att undvika en kollision genom att bromsa och du inleder åtgärder för att undvika den.
TEKNIK SOM UPPTÄCKER OREGELBUNDEN KÖRNING
Driver Alert övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.
VISA VAD DU FÖREDRAR
En unik kontaktpunkt för helt Nya Ford Explorers interiör är den digitala instrumentpanelen. Denna smarta 12,3-tums LCD-färgskärm använder en lättflytande teknik som gör att skärmen kan böjas efter fordonets profil för en mer sömlöst flytande interiör. Information visas i hög upplösning med intuitiva och lättlästa ikoner och ändrar färg och konfiguration för att passa det körläge du har valt. Du kan också prioritera vilken information som visas, inklusive navigeringsvarningar, samt programmera de önskade förinställningarna för enskilda förare.

Prestanda

EFFEKTIV. TYST. KAPABEL.
Lika lämplig för överbelastade stadsgator som för slingrande landsvägar. Ford Explorers avancerade laddhybridteknik (PHEV) kombinerar en batteridriven elmotor med sin fantastiska turboladdade bensinmotor EcoBoost på 3,0 liter. Detta ger en kombinerad hybrideffekt på 457 hk, tillsammans med enastående bränsleförbrukningssiffror och 71 g/km koldioxidutsläpp. Med fyra valbara elfordonslägen kan du, beroende på dina behov, bestämma om du ska köra på ström från elmotorn, bensinmotorn, via en kombination av båda eller ladda batteriet från motorn. Du kan alltså göra resan enkel och samtidigt hålla din stad effektiv, tyst och fin.
ELEKTRISK EFFEKTIVITET
Ford Explorer köra upp till 40 km med enbart elkraft i när den är fullt laddad. Det innebär att dina resor till butikerna, skolan, golfbanan eller någon annan kort resa kan göras utan utsläpp. För att maximera effektiviteten använder systemet en kombination av regenerativ bromsning och kraft från EcoBoost-motorn för att utöka batteriets räckvidd medan du kör. 
ENKEL LADDNING
En laddningskabel för hushållsbruk medföljer fordonet och kan användas överallt där du har tillgång till elnätet, för bekväm laddning över natten. Eller som tillval kan du installera en laddbox för att få möjlighet till en snabbare hemladdning på 0-100 % på cirka 3,5 timmar.
Alternativt kan högvolts-batteriet laddas på de flesta offentliga laddningsstation. Fords kommande samarbete med NewMotion, Europas största offentliga laddningsnätverk, ger dig tillgång till en mängd ytterligare laddningslösningar via din smartphone.
SÖMLÖSA VÄXELVAL
För modeller med automatisk växellåda ger helt Nya Ford Explorers roterande växelväljare dig fullständig kontroll över den avancerade 10-växlade växellådan – så att du kan välja växlar sömlöst med en enkel vridning av ratten. Genom att ersätta den konventionella växelspaken frigörs ytterligare utrymme för en renare, mer raffinerad interiördesign
SNABBA VÄXELBYTEN MED FINGERTOPPARNA
Den här tekniken, som hämtats från racingvärlden, gör det möjligt att växla snabbt och bekvämt. Och eftersom växelpaddlarna sitter på ratten går det lättare att växla i kurvorna
BÄTTRE AERODYNAMIK GER BÄTTRE EKONOMI
När du kör långsamt håller det aktiva kylarjalusiet spjällen öppna och kyler motorn. När du får upp farten igen kan det stängas automatiskt, vilket förbättrar aerodynamiken och spar bränsle. På sikt innebär detta en stor skillnad på bränsleeffektiviteten.
MINSKADE UTSLÄPP
Med imponerande koldioxidutsläpp på bara 71 g/km (WLTP), uppfyller Ford Explorers laddhybridmotor de stränga Euro 6.2-utsläppsnormerna. Dessa normer är utformade för att förbättra luftkvaliteten och minska avgasutsläppen.

Komfort

ALLT ÄR NOGA UTTÄNKT
Se till att alla dina enheter hålls laddade och redo att användas med Ford Explorers trådlösa mittkonsol och stora mediafack: ett perfekt exempel på hur den rena interiören är byggd för att maximera utrymme, bekvämlighet och komfort.
HANDSFREE MED SYNC 3
Ford SYNC 3 integreras sömlöst med din smartphone och låter dig styra allt från telefonsamtal och textmeddelanden till musik och satellitnavigering – allt via 10.1” tums pekskärmen eller genom anmärkningsvärt enkla röstkommandon. SYNC 3 har AppLink, Apple CarPlay och Android Auto, så att du kan visa smartphoneinformation via pekskärmen, som också har nyp-och-svep-gester för ännu mer intuitiv navigering.
NYCKELN TILL EN MER UPPKOPPLAD VÄRLD
Ford Explorer finns med FordPass Connect. Detta kraftfulla inbyggda modem möjliggör upp till 4G LTE WiFi för upp till tio enheter och levererar trafikinformations uppdateringar direkt till ditt satellitnavigeringssystem. När du parkopplar modemet med FordPass-appen på din telefon låser du upp en rad innovativa nya funktioner. Du kan till exempel hitta ditt fordon och sedan låsa eller låsa upp det på distans. Du kan övervaka bränslenivån, körsträckan och däcktrycket och få varningsmeddelanden om bilens skick direkt till din mobil. Och för att göra det ännu bekvämare att äga en laddhybridbil kan du kontrollera ditt fordons laddningsstatus och granska dina laddningsinställningar, allt via din smartphone.
MUSIK SOM DEN ÄR TÄNKT ATT HÖRAS
Oavsett vilken musik du föredrar förtjänar den att låta som artisten avsett. Ett skräddarsytt ljudsystem från B&O innebär att det är precis vad du kan förvänta dig i Ford Explorer. B&O:s ljudtekniker har utvecklat och finjusterat den avancerade installationen på 980 watt med 14 högtalare för Explorer. Så skruva upp volymen och upplev dina favoritband och favoritlåtar i din personliga konsertlokal. 
HANDS-FREE BAKLUCKA
Det här smarta systemet hjälper dig göra det så enkelt som möjligt att lasta i och ur bilen. När Explorer känner av närheten till din fjärrnyckel kan du bara vinka med foten under den bakre stötfångaren så öppnas eller stängs bakluckan automatiskt. Perfekt när du har händerna fulla och inte når handtaget.
DIN VÄRLD ÖPPNAS
Njut mer av naturen från bekvämligheten i din Ford Explorer. Ett elmanövrerat panoramatak med dubbla paneler gör att du verkligen känner dig uppslukad av omgivningen. Taket är placerat ovanför den första och andra sätesraden, vilket får interiören att flöda av naturligt ljus och skapar ett överflöd av frisk luft när det öppnas. Det skjutbara glaset har också en solreflekterande beläggning som hjälper till att hålla interiören sval när den är stängd och ett invändigt solskydd ger extra skugga när du behöver den.
SMART, BEKVÄM OCH PLATSBESPARANDE
Den elektroniska parkeringsbromsen är ett enkelt tillägg som har några förvånande fördelar. Den ger dig till exempel mer utrymme i kupén, den är enklare att använda och du behöver inte serva bromsarna lika regelbundet. Och för att använda bromsen behöver du bara trycka på en knapp i mittkonsolen.
SIDOSPEGLAR SOM SKYDDAR SIG SJÄLVA
För att undvika oavsiktliga skador fälls de eldrivna infällbara backspeglarna automatiskt in när du har parkerat. När de är infällda skyddar de också de stilfullt inbyggda indikatorlamporna.
ETT EXTRA LAGER AV KOMFORT
Uppvärmda sittplatser finns inte bara för föraren och den främre passageraren, utan även för den andra passagerarraden. Och för extra komfort håller Explorers uppvärmda ratt händerna varma under kalla vintermorgnar
BÖRJA MED EN KNAPPTRYCKNING
Starta motorn genom att helt enkelt trycka på startknappen för Ford Power. Helt Nya Ford Explorer känner automatiskt av närvaron av sin egen unika fjärrnyckel, även om den ligger i din ficka eller väska. 
VINDRUTETORKARE SOM AUTOMATISKT ANPASSAR SIG EFTER REGNET
Vindrutetorkarna med regnsensorer utlöses när de känner av fukt på vindrutan och justerar sedan hastigheten så att de klarar av alla sorters väder som du utsätts för. Du kan till och med välja mellan flera känslighetsnivåer som avgör hur mycket fukt som får ansamlas innan vindrutetorkarna aktiveras.
JUSTERA BELYSNINGEN EFTER DITT HUMÖR
Med stämningsbelysningen kan du lägga en subtil och sofistikerad färgton till bilens interiör på natten.
SMARTPHONE-ÅTKOMST TILL LADDNING
Vi har gjort det så enkelt som möjligt att ladda din Ford Explorer laddhybridbil. Fords kommande samarbetar med NewMotion, Europas största offentliga laddningsnätverk. Det här samarbetet ger dig tillgång till en mängd ytterligare laddningslösningar via din smartphone. Du kan hitta och navigera till dina närmaste offentliga laddningsställen och till och med betala för det via appen.

Säkerhet

ETT SYSTEM SOM KAN HJÄLPA TILL ATT SKYDDA FOTGÄNGARE
Krockavvärjning med fotgängaravkänning använder radar och kamerateknik för att skanna av vägen framför dig. Om en kollisionsrisk med ett fordon eller en fotgängare upptäcks blir du varnad. Om du inte reagerar i tid kan systemet automatiskt slå till full bromsverkan för att hjälpa till att minska risken för, eller helt eliminera, vissa allvarliga frontalkrockar.
BEHÅLL KONTROLLEN OAVSETT FÖRHÅLLANDENA
Elektronisk stabilitetskontroll (ESC) övervakar kontinuerligt ditt fordons förlopp. Systemet känner av om din bil förlorar greppet och kan då automatiskt påverka bromskraften mellan varje enskilt hjul för att stabilisera bilen. Krängningshämmaren arbetar med ESC och är utformad för att hjälpa till att hålla alla Explorers hjul säkert på marken. Systemet övervakar om bilen kränger ovanligt mycket och om det upptäcker att krängningsgraden är för hög kan det justera gasen och ansätta enskilda bromsar. Detta bidrar till att förhindra att fordonet välter när du utför extrema manövrer, som att undvika oväntade hinder på vägen.
MER KONTROLL I KURVOR
Kurvkontrollsystemet hjälper dig behålla kontrollen över ditt fordon om du kör för snabbt in i en kurva för det aktuella väglaget eller vägegenskaperna. Om systemet upptäcker understyrning och känner av att fordonet kan vara på väg att förlora kontrollen reducerar det först motorns vridmoment och aktiverar sedan bromsarna för att minska fordonets fart. Denna teknik är särskilt effektiv (och mest betryggande) i kurvor med viss lutning, såsom motorvägsavfarter.
HJÄLPER TILL ATT FÖRHINDRA FLERA KOLLISIONER
Bromshjälp efter kollision hjälper till att minska risken för en andra kollision om en olycka inträffat. Om systemet upptäcker en kollision ansätter det automatiskt nödbromsarna och stoppar ditt fordon så snabbt som möjligt. Detta hjälper till att förhindra att du rullar mot mötande trafik eller andra hinder i vägen, om du förlorar kontrollen efter en olycka.
EXTRA SINNESRO
I det osannolika fallet av en olycka kan FordPass Connect automatiskt ringa ett eCall till räddningstjänsten för att ange var ditt fordon befinner sig. Du kan även trycka på en SOS-knapp i din bil för att kontakta räddningstjänsten direkt om du ser en olycka eller behöver hjälp omedelbart.
EN PÅMINNELSE OM ATT VARA FASTSPÄND
En användbar display visar vilka upptagna säten där passagerarna inte har säkerhetsbältena fastspända, så att du enkelt kan kontrollera att alla är ordentligt fastspända. Alla säkerhetsbälten har även förspännare och lastbegränsare för att förbättra säkerheten i händelse av kollision.
TIDIG VARNING OM ETT DÄCK BÖRJAR LÄCKA
Om något av däcken börjar tappa trycket under färden varnar övervakningssystemet för däcktrycket dig omedelbart genom att en ikon tänds på instrumentpanelen.
HÅLLER BARNEN SÄKRA
Explorer är utformad för att se till att små barn sitter tryggt och säkert under varje färd. Den har dessutom fyra bakre ISOFIX-fästpunkter för barnstolar så att du lätt kan montera två barnstolar.
5-STJÄRNIG SÄKERHET
Explorer har belönats med 5 stjärnor av Euro NCAP, vilket är ett pålitligt bevis på dess förmåga att skydda dig och dina passagerare.

ANVÄNDBARHET

UPPLEV LYXEN MED UTRYMME
Ford Explorers mångsidiga interiör har utformats för att rymma upp till sju personer i lyx och komfort. Andra radens säten har elektriska funktioner som gör det enkelt att komma in på tredje raden. Den elmanövrerade sätesfällningen på tredje raden gör att du kan förbättra bagageutrymmet genom att fälla sätena helt platt med en knapptryckning.
DÄR ALLT FÅR PLATS
Även med varje plats upptagen har Ford Explorer tillräckligt med plats för två kompletta uppsättningar golfklubbor i bagageutrymmet. Alla baksäten kan fällas ned individuellt, vilket ger dig en mängd olika konfigurationer för en helt anpassningsbar interiör. Med alla baksäten nere finns det ett generöst förvaringsutrymme på 2 274 liter. Och för att utnyttja utrymmet i bagageutrymmet på bästa sätt har golvet justerbara höjdinställningar. Detta innebär att du kan höja golvet för att skapa ett dolt utrymme, eller sänka golvet för att maximera bagageutrymmet.
VERKLIG DRAGKRAFT
Om du väljer att montera dragkroken som tillval kan Ford Explorer använda sitt vridmoment på 840 Nm för att leverera en imponerande dragkapacitet på 2 500 kg. Så du kan enkelt koppla på din husvagn, segelbåt eller nästan allt annat du behöver för en helgresa.
BEHÖVER DU FRAKTA ÄNNU FLER SAKER?
Om du behöver frakta större och mer skrymmande föremål kan du välja takräcken som tillval, och/eller den behändiga, löstagbara dragkroken.
HÅLL DINA ENHETER LADDADE
Med en USB-laddare i kupén och med 12 V-uttag tillgängligt oavsett vart du sitter i din Explorer behöver du inte oroa dig för att dina prylar får slut på batteri. Det finns till och med ett 220 V eluttag på bakisdan av fordonet så att du enkelt kan använda och ladda mer kraftfull utrustning.
VIKTIG INFORMATION