Home > Personbilar > NYA EDGE > Funktioner > Förarhjälp

Elegans på en ny nivå

Nya Ford Edge innehåller nya tekniker som finns där enbart för att förbättra din körupplevelse. De mest avancerade systemen inkluderar Ford Co-Pilot360 som rymmer adaptiv farthållare med Stop & Go och filhållningshjälp. Dessa system samverkar sömlöst för din skull och hjälper dig njuta av varje resa så att du kan koncentrera dig på viktigare saker i livet.

Din personliga körassistent

Ford Co-Pilot 360 kombinerar en serie tekniker som samverkar för att köra din körupplevelse bekvämare och mer njutbar än någonsin. Den adaptiva farthållaren tillsammans med Stop & Go justerar till exempel automatiskt din fart baserat på fordonet framför. Om trafiken saktar ner till stillastående kommer motorn automatiskt att slås av och starta igen när trafiken rullar igen. Systemet kan även känna igen fartskyltar och justera din hastighet efter dem. Filhållningsteknik ger även styrhjälp genom att följa vägmarkeringarna för att hålla dig och bilen mitt i filen.

Problemfri kontroll

Adaptiv styrning ger ständigt följsamt styrning i alla förhållanden. Det krävs färre hjulsvägningar vid låga hastigheter, som när du manövrerar bilen på en parkering. Och i högre hastigheter blir styrningen mer smidig och exakt. Och med tillägget Sportläge krävs färre svängningar för att hantera kurvtagning vilket gör det mer givande att köra på krokiga och slingriga vägar.

Pålitlig under ombytliga förhållanden

Det uppdaterade och intelligenta fyrhjulsdriftsystemet (AWD) kan avgöra hur mycket grepp, kurvtagningsbalans och följsamhet som krävs vid våta, torra eller isiga förhållanden och i växlande terräng. Tekniken använder bara framhjulsdrift när fyrhjulsdriften inte behövs och växlar sedan tillbaka när förhållandena ändras. Det här ger exceptionell styrförmåga och ordentligt ökad effektivitet.

Ford Edge in the mountains with snow and people
Ford Edge driving in country with trees next to road

Ett avancerat system som hjälper dig att hålla filen

Filhållningssystemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om du råkar glida ur filen av misstag. Filhållningssystemet ger dig lätt styrhjälp för att leda tillbaka dig i rätt körfält. Om du kör upp på filmarkeringen eller vägrenen varnar systemet dig genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Tekniken avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 64 km/h och den kan även stängas av manuellt.

Parkering utan stress

Aktiv parkeringshjälp kan styra in dig i parkeringsfickor som bara är 20 % längre än din bil. Tryck bara på en knapp, så hittar sensorerna på det nyskapande systemet en ficka som är tillräckligt stor när du passerar den. Sedan styr den automatiskt in dig och allt du behöver göra är att hantera gas, växlar och broms efter instruktioner på skärmen.

Ford Edge detail of a driving wheel and two hands
Ford Edge dashboard detail

Ser de vägskyltar du annars kanske missar

Oavsett om skyltarna är placerade vid kanten av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan bilens skyltigenkänning identifiera dem. Symboler för hastighetsbegränsning och förbjuden omkörning visas på instrumentbrädan för att varna dig för ändrade trafikregler.

Håller dig inom hastighetsgränsen

Intelligent hastighetshjälp är utformad för att förbättra din farthållningskontroll så att du kan koncentrera dig på vägen. Först känner den framåtriktade kameran automatiskt igen den aktuella hastighetsbegränsningen. Om systemet är aktiverat reglerar det sedan din högsta hastighetsinställning efter den gällande begränsningen*.

Ford Edge driving on a bridge
Ford Edge parking up hill

Extra kontroll vid start i backe

Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Ford SYNC med räddningstjänst

Om olyckan skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en parkopplad och uppkopplad Bluetooth® mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om det skulle behövas. Systemet är även framtaget för att delge dig kritisk information, som dina GPS-koordinater, även om du inte kan.

Ford SYNC Emergency Assistance
Top