Home > Personbilar > EDGE > Funktioner > Förarhjälp

Förarhjälp

Ford Edge är utrustad med många innovativa tekniker. Du kommer att undra hur du har kunnat klara dig utan vissa av dem! De ser alla till att du kan koncentrera dig på körningen och hålla blicken på vägen framför dig.

 

Roligare att köra. Lättare att styra.

Den nya tekniken gör det enkelt att köra oavsett omständigheterna, i alla väder och till och med vid parkering. Vid låga hastigheter, som när du manövrerar bilen på en parkering, krävs färre hjulsvägningar. Vid högre hastigheter väljer systemet automatiskt en mer konventionell styrutväxling som erbjuder en bekväm, säker respons. Det finns även ett sportläge. När det är aktiverat får du mer ut av att köra på krokiga och slingriga vägar, då du inte behöver manövrera ratten lika mycket för att hantera kurvorna.

Handsfree med SYNC 3 

SYNC 3 är vår mest avancerade modell hittills. Snabbare och enklare att använda, med förbättrade röstkommandon och fler funktioner. Den nya kontrollpanelen har större knappar som underlättar användningen och 8-tumspekskärmen har nu samma "nyp-och-svep-funktion" som den som finns i smartmobiler och surfplattor, för en mer intuitiv navigering. SYNC 3 har nu också AppLink, Apple’s CarPlay och Android AutoTooltip för att visa din smartmobildata på pekskärmen.

Ford Edge centre display detail

Ser vad som händer, från bägge sidor

En liten panoramakamera framtill på Ford Edge skickar en tvådelad skärmbild till bilens multifunktionsdisplay så att du kan se fordon, cyklister eller fotgängare på båda sidor om bilen. Detta tillval är ovärderligt när du ska ta dig ut ur ett trångt parkeringsutrymme eller ut på en vältrafikerad väg där din sikt är begränsad.

Farthållare som kan anpassas automatiskt

Med den adaptiva farthållaren (Adaptive Cruise Control) väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet bibehåller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt.

Speglar som ser det du inte kan se

Med hjälp av dödavinkelövervakning (BLIS) kan du byta fil säkrare tack vare radarsensorer som skannar av dina döda vinklar på båda sidor av bilen. Om sensorerna upptäcker ett fordon som du inte kan se tänds en orange lampa i motsvarande sidobackspegel för att varna dig.

Förarvarningen talar om när du håller på att bli trött

Trötthetsvarningen för förare (Driver Alert) övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.

Edge alarm system
Sync Logo

Ford SYNC med räddningstjänst

Nödassistans (Emergency Assistance) är en viktig och potentiellt livräddande del av Ford SYNC. Om olyckan trots allt skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en Bluetooth®-sammankopplad och uppkopplad mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om det skulle behövas. Systemet ger viktig information, till exempel GPS-koordinater, även om du är medvetslös.Ford Emergency Assistance

Top