Home > Ägande > Service & Underhåll > Service & Reparationer > Däck information > Däcksäkerhet
Tyre Safety

Däcksäkerhet

Säkra däck ger säker körning.

Däck är en viktig säkerhetsfunktion för din bil, till exempel kan slitna däck innebära att din bromssträcka ökar med upp till 70 % på en våt väg. Rätt däck och lufttryck ser till att din bil är säker i alla vägförhållanden. 

 

 • Upprätthåll rätt tryck i däcken

  Att ha rätt lufttryck i däcken är avgörande för hur din bil uppträder. För lite eller för mycket luft minskar vägkontakten, sliter ut dina däck snabbare och ökar bränsleförbrukningen.

  Så för att spara pengar och skydda dig själv och dina passagerare är det mycket viktigt att du kontrollerar ditt däcktryck varannan vecka. Vänta inte tills det är för lågt.

  Kontrollera dem när de är kalla eftersom mätningen inte blir rätt efter långa resor i höga farter. Skruva alltid på ventillocket hårt och byt ventillock direkt om du förlorar det, annars kan ventilen börja läcka. Kontrollera även att ventilen och ventilmuttern inte är skadade.

  Information om vilket däcktryck dina däck ska ha hittar du i din förarmanual. Det kan variera beroende på last, hastighet och däcktyp, så om du är osäker kan du rådfråga din Fordåterförsäljare.

  Du ska alltid fylla ditt reservdäck med 0,1 till 0,3 bar extra lufttryck. Men trycket ska aldrig överstiga maxnivån för körning med full last. Du hittar rätt däcktrycksnivå i din förarmanual.

 • Kontrollera mönsterdjupet i dina däck

  Slitagemarkeringar i däckmönstret visar om mönsterdjupet understiger den lagligt tillåtna gränsen på 1,6 mm. Sommardäck bör bytas när mönsterdjupet är mindre än 3 mm. Om mönsterdjupet på dina vinterdäck är mindre än 4 mm kan du förlora väggreppet när du kör på snö. 

 • Se till att dina däck inte är för gamla

  Den generella regeln är att däck har en livslängd på sex år. Sedan bör de bytas, även om de ser nya ut och knappt har använts. Åldern på dina däck hittar du på däcksidan. Det är ett kodat produktionsdatum: i koden "0702" anger "07" vecka 7, medan "02" betyder år 2002. Fram till 31 december 1999 visades ett "<" efter den tredje siffran. Om dina däck är så gamla bör du byta dem omedelbart. Det gäller reservdäcket också.

 • Rätt däck håller din bränsleförbrukning nere.

  Om dina däck har för lite luft drar bilen mer bränsle. Att fylla dina däck med 0,1 till 0,3 bar över den rekommenderade nivån hjälper till att minska vägmotståndet. Men du bör aldrig överstiga maxnivån för körning med full last.

Top